Cum faci un cocktail original cu rom românesc Haiduc, un fel de vin fiert pentru iarna de afară, dar fără vin
În domeniul mixologiei, la fel ca în gastronomie, un impact emoțional mai mare îl au rețetele care vin la pachet, în egală măsură, cu o particularitate ancorată în mentalul colectiv, ceva ce știi, dar și cu o surpriză. Pornind de la această premisă, am creat cocktailul pe care îl voi detalia mai jos, `Nu-i vin fiert`.
Deși există foarte multe rețete de vin fiert și fiecare creator este convins că rețeta sa mai mult sau mai puțin originală este cea mai bună, aproape toate variațiile au niște note comune. Scorțișoară, cuișoare, portocale, vanilie, toate sunt asociate în mod tradițional cu perioada sărbătorilor de iarnă, cu Crăciunul, dar și cu clasicul pahar de vin fiert. Am plecat de la acea premisă și am construit ceea ce pare a fi, dar nu este, băutura servită caldă pe care o știm cu toții. De această dată, ingredientul de bază este un rom românesc de la Distileria Măgura Zamfirei intitulat Haiduc, un produs pe cât de unic, pe atât de interesant.
Haiduc de la Măgura Zamfirei
Romul Haiduc este primul rom alb produs integral în România, realizat la Distileria Măgura Zamfirei din județul Teleorman. Acest rom este obținut exclusiv din melasă de trestie de zahăr de calitate superioară, adusă din America de Sud, respectând standarde internaționale de calitate.
Pentru a rămâne fidel tradițiilor sud-americane, procesul de producție include o fermentare urmată de o distilare specială „o dată și jumătate” în alambicuri de mici dimensiuni. Această metodă unică scoate în evidență aromele bogate și complexe, inclusiv note de melasă, miere și vanilie.
Romul Haiduc este caracterizat printr-un buchet aromatic ce pune accent pe zahărul brun și subtile accente de cafea. Este un produs natural, fără adaosuri de zahăr, arome artificiale sau coloranți. Cu un conținut de alcool de 40%, acest rom are un aspect limpede și cristalin, fiind corpolent și fructat la gust, cu arome pronunțate de vanilie.
Calitatea acestui rom a fost recunoscută internațional, fiind premiat cu Argint la competiții precum World Rum Awards 2023 și Quintessence Competition 2023. Disponibil în sticle de 700 ml, romul Haiduc este o opțiune apreciată atât pentru consumul direct, cât și ca ingredient în cocktailuri. Este un exemplu remarcabil de inovație în industria băuturilor spirtoase românești.
Cum faci un cocktail `Nu-i vin fiert`
Rețeta de mai jos a implicat numeroase iterații până să ajungă la această formă finală, iar pentru ca impactul să fie garantat, recomand câteva mici eforturi. Strecoară sucul proaspăt de portocale printr-o sită mică înainte să-l pui în cocktail. Pe o coajă de portocală pe care o vei folosi ca decor, înfige câteva cuișoare.
Nu-i vin fiert – o metaforă
45ml Rom Alb Haiduc de la Măgura Zamfirei
15 ml Lichior de vanilie, recomand Licor 43
15ml Lichior de scorțișoară, recomand Fireball
15ml Lichior Pimento Dram The Bitter Truth
30ml Suc de sfeclă roșie
60ml Suc de portocale strecurat proaspăt, fără pulpă
Metodă: Se amestecă toate ingredientele într-un pahar de mixat timp de 15 – 20 de secunde. Se strecoară într-un cupă de Martini. Pentru decor, coaja de portocale cu cuișoare și, eventual, o steluță de anason.
Toate ingredientele folosite le poți achiziționa de pe www.alfadrink.ro.